150 jaar jubileum 't Noorden

2016 is een bijzonder jaar voor ’t Noorden. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat er al honderdvijftig jaar een horecagelegenheid is op de plek waar het huidige Partycentrum, Cateringbedrijf, Pannenkoekenhuys en speeltuin gevestigd is. Dat wordt gevierd met veel activiteiten en met een speciale jubileumkrant waarin men nog meer te weten komt over het ’t Noorden zoals het nu is.

De geschiedenis van ’t Noorden begint eigenlijk al in 1828. Op de plek waar het pand nu staat, bevond zich toen een huis met erf en een boomgaard. Aan de andere kant van de Koningsweg, op nummer 8, stond een korenmolen met erf maar zonder woonhuis. Het huis, erf, bouwland en de molen waren eigendom van Hendrik Lindenhovius die het in 1849 verkocht aan Abraham van Eerden die elders in Aalten een logement uitbaatte. In 1856 gaat Jan Hendrik Weenink (34 jaar) in het huis wonen en op de molen werken. In opdracht van Jan Hendrik vindt er in 1866 een verbouwing plaats. Een deel van het bouwland verandert in een ‘Terrein tot vermaak’, zo valt in het gemeentelijk archief te lezen. Het is het begin van de speeltuin die nu nog steeds deel uitmaakt van ’t Noorden. 

Café Simmelink
Waarschijnlijk begint Jan Hendrik Weenink in 1866 ook een café. In 1870 staat in het gemeenteregister namelijk als zijn beroep vermeld: ‘Tapper’. Op 19 september 1876 vertrekken de Weeninks. Engelbartus Simmelink (30 jaar) uit Winterswijk wordt de nieuwe tapper en opent café Simmelink. Na zijn dood in 1888 neemt zijn weduwe Johanna Gesiena Simmelink-Nijenhuis de leiding over. Zij wordt na haar overlijden in 1895 opgevolgd door haar twee dochters, Janna Willemina en Janna Aleida Simmelink.

Partycentrum en pannenkoekenhuys
16 april 1918 neemt Bernardus Heersink uit Winterswijk het café over. In 1948 volgt Jan Bertus Keijzer Heersink op, die in 1957 op zijn beurt opgevolgd wordt door Abraham Grevink die in 1976 overlijdt. De zaak wordt voortgezet door zijn weduwe S.W.Grevink-Piepers en de families H.T.W. Grevink en J.W.Prinsen. Zij doen dit tot 1997. Dan nemen Martin en Monique Huning de zaak over. Onder hun leiding komt er een groter zalencentrum, wordt het restaurant omgebouwd tot pannenkoekenhuys en worden de cateringfaciliteiten flink uitgebreid. In december 2015 traden zoon Wesley Huning en zijn vriendin Nita Koster in dienst bij zijn ouders. Zij zijn de volgende generatie die ’t Noorden in de toekomst op vertrouwde wijze zullen gaan runnen.

Al 150 jaar Gemoedelijk & Gastvrij

 

PRIJSWINNAARS:

De winnaars van de woordzoeker uit de jubileumkrant van het 150 jarig bestaan van ’t Noorden zijn:

1e Prijs: ‘Feestje-aan-huis-pakket’ met het mobiele bruine café voor 50 personen dranken t.w.v. €800,-
Robert & Annemarie Arentsen uit Aalten
2e Prijs: een snackbar aan huis voor 50 personen t.w.v. €350,-
F. Gunnewick uit Lievelde
3e Prijs: een tapas buffet op locatie voor 25 personen t.w.v. €300,-
Lidy Taken uit Bredevoort

De winnaars hebben allen persoonlijk bericht gehad.