150 Jaar 't Noorden, van Tapperij tot Partycentrum

02-10-2016 - Aalten

Door Karin Stronks

AALTEN – In 1866 werd de eerste vergunning verleend voor een 'Tapperij' en een 'Plek van Vermaak' voor de locatie waar nu Partycentrum – Catering – Pannenkoekenhuys 't Noorden gevestigd is. In het gemeenteregister staat Jan Hendrik Weenink te boek als 'Tapper'. Nu, honderdvijftig jaar later, is 't Noorden nog altijd een 'Plek van Vermaak', wel zijn de faciliteiten nogal veranderd in de loop van de jaren. Martin en Monique Hüning, eigenaren van 't Noorden vieren dit 150-jarig bestaan op vrijdag 2 december met een receptie, en een feest voor genodigden.

Geschiedenis
In 1828 stond op de plaats waar nu 't Noorden is gevestigd een huis met een erf en een boomgaard. Er tegenover stond een korenmolen met erf waarvan Hendrik Lindenhovius de eigenaar was. In 1856 betrok de 34-jarige Jan Hendrik Weenink de woning en ging aan het werk op de molen. Jan Hendrik Weenink gaf in 1866 opdracht voor een verbouwing, een deel van het erf kreeg de bestemming 'Terrein tot Vermaak'. Dat was het begin van de latere speeltuin met de hoge schommel en karakteristieke meterslange glijbaan die tot ver in de regio een begrip was. In 1866 werd eveneens een vergunning verleend voor het uitbaten van een café, in het gemeenteregister van 1870 staat Jan Hendrik Weenink te boek als 'Tapper'. Zes jaar later vertrekken de Weeninks, de 30-jarige Engelbartus Simmelink wordt de nieuwe 'Tapper' en opent café Simmelink. Na zijn overlijden in 1888 neemt zijn weduwe Gesiena Simmelink – Nijenhuis de leiding over. Als zij sterft in 1895 wordt de zaak door Janna Willemina en Janna Aleida Simmelink, haar twee dochters, voortgezet. In 1918 neemt Bernardus Heersink het café over, dertig jaar later is Jan Bertus Keijzer de nieuwe uitbater, in 1957 opgevolgd door Abraham Grevink die in 1976 overlijdt. Vanaf die tijd wordt 't Noorden gerund door weduwe Grevink en de families Grevink en Prinsen.

Nieuw leven 
Bijna twintig jaar geleden, in 1997, wordt Martin Hüning door Grolsch gevraagd om 't Noorden nieuw leven in te blazen. Hij overlegt met zijn vrouw Monique en ze besluiten om ervoor te gaan. Martin glimlacht: "Weet je, in 1981 verloofden wij ons hier bij 't Noorden, we spraken er over zo van 'als deze zaak eens een keer van ons zou zijn'. We kregen achttien jaar later de kans en die hebben we gegrepen!" Martin en Monique runden destijds met veel succes het horecagebeuren in de Aladnahal, allebei hebben ze een gedegen horeca opleiding gevolgd en waren gepokt en gemazeld in het horecaleven. 't Noorden werd gekocht en Martin en Monique gingen aan het werk, er lag een boel achterstallig onderhoud te wachten.

Vertrouwen 
"Het belangrijkst was om het verenigingsleven vast te houden. Dat is gedeeltelijk gelukt. De verbouwing bleek ook veel ingrijpender te zijn dan we voorzien hadden en onze schulden liepen op. Monique had er af en toe slapeloze nachten van. We zijn echter allebei in de zaak blijven geloven. Gelukkig hebben we veel hulp gehad van bedrijven en van mensen van BOVO. Bovendien hebben we in het begin zo veel mogelijk zelf gedaan, we maakten lange dagen", herinnert Martin Hüning zich goed. De eerste afspraken voor grote feesten druppelden binnen en 't Noorden bloeide langzaam maar zeker op. "Opvallend detail hierin was dat veel BOVO-mensen een feest wilden geven bij ons! We waren superblij met hun vertrouwen! Natuurlijk ook met leveranciers en bedrijven die ons hebben gematst door ons de facturen in termijnen te laten betalen. Soms was het echt lachen, ik stond een keer in een overall te helpen met slopen toen er mensen kwamen die graag een afspraak wilden maken voor het geven van een feest. Dus ik met m'n stoffige kloffie naar beneden om de datum en de wensen te noteren…", grijnst Martin.

'Nieuwe tijd' 
De nieuwe generatie is inmiddels aan het werk, Wesley en Nita, zoon en schoondochter van Monique en Martin, zijn het team van 't Noorden komen versterken. Martin geeft aan: "Ik vind het geweldig dat zij de 'nieuwe tijd' toevoegen aan ons bedrijf. Ze maken perfect gebruik van social media en hebben net zo veel 'hart voor de zaak' als Monique en ik. Horeca, dat moet in je zitten. Nita en Wesley hebben beide aan de Hogere Hotelschool gestudeerd, ze hebben elkaar daar leren kennen. Nita is pas moeder geworden en ze heeft kort geleden een weekend 't Noorden geheel zelfstandig 'bestuurd', samen met een team van medewerkers, omdat Wesley, Monique en ik allemaal weg moesten. Dat schept vertrouwen, dat is de toekomst. Met ons team van acht fulltimers en 45 parttimers waaronder drie wajong-medewerkers doen we ons uiterste best om het onze gasten naar de zin te maken!"

Als huidige uitbaters van dit mooie horecabedrijf willen wij u uitnodigen om het 150 jarig jubileum te vieren op vrijdag 2 december 2016 tijdens de receptie van 17:00 tot 19:00 uur in ‘t Noorden.

www.partynoorden.nl
www.facebook.com/tnoorden

Tekst: Karin Stronks
Foto: PR